Μουσικό σχολείο Τρικάλων


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Ημερίδα Καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες > Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες 2012-2013





ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Καθηγητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Την 7η Μαρτίου 2013 (ημέρα Πέμπτη) τέσσερις διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης πραγματοποίησαν επίσκεψη-ενημέρωση στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων. Οι καθηγητές του Τμήματος ήταν οι εξής: Κωστής Χασιώτης, επίκουρος καθηγητής (γνωστικό αντικείμενο: Οργανική μουσική και εκτέλεση-όμποε), Γερμανός Αχαλινωτόπουλος, λέκτορας (γνωστικό αντικείμενο: Ερμηνεία και εκτέλεση παραδοσιακών οργάνων-Κλαρίνο), Μόνικα Ανδριανοπούλου, μέλος ΕΕΔΙΠ (διδάσκει τα μαθήματα "Άσκηση Ακοής", "Ενάριθμο Μπάσο") και Στέλιος Τσακαλίδης (διδάσκει τα μαθήματα "Βιολί" και "Μελέτη Ορχηστρικών Αποσπασμάτων").
Η ενημέρωση διαρθρώθηκε σε τρείς ενότητες. Στην πρώτη ενότητα έγινε ενημέρωση για το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (σύστημα εισαγωγής, πρόγραμμα σπουδών, ειδικεύσεις, διδάσκοντες, υλικοτεχνικές υποδομές, καλλιτεχνικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες). Στη δεύτερη ενότητα λειτούργησαν παράλληλα τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια μουσικής και απευθύνονταν σε μαθητές και διδάσκοντες του σχολείου. Στο εργαστήριο του 'solfege-dictee' η κ. Μόνικα Ανδριανοπούλου μίλησε για τον ρόλο του μαθήματος, την ιστορία του, το περιεχόμενό του και προτεινόμενους τρόπους για την αποτελεσματική και ευχάριστη διδασκαλία του. Στο εργαστήριο μελέτης και διδασκαλίας πνευστών οργάνων ο κ. Κωστής Χασιώτης έκανε μια εισαγωγική προσέγγιση σε ζητήματα οργάνωσης της ατομικής μελέτης των πνευστών (από τη σκοπιά των σπουδαστών) και της χρήσης μεθόδων διδασκαλίας και οργάνωσης του μαθήματος (από τη μεριά των διδασκόντων). Δόθηκε έμφαση στα κοινά στοιχεία που αφορούν στην τεχνική και μουσική καλλιέργεια όλων των πνευστών. Στο εργαστήριο αντιμετώπισης ζητημάτων στάσης σώματος και μελέτης εγχόρδων οργάνων ο κ. Στέλιος Τσακαλίδης έθιξε πρωτίστως τα ζητήματα και τους προβληματισμούς που απορρέουν από τη στάση του σώματος κατά το παίξιμο των εγχόρδων οργάνων και κυρίως του βιολιού και της βιόλας. Στη συνέχεια εξετάστηκε η διαδικασία της προετοιμασίας για την εκτέλεση ενός μουσικού έργου, διαχωρίζοντας τη μελέτη, δηλαδή την αναζήτηση του επιδιωκόμενου ηχητικού αποτελέσματος, και την εξάσκηση, δηλαδή την κατ' επανάληψη εξάσκηση των χεριών και των δακτύλων με στόχο να επιτευχθεί η ηχητική υλοποίηση των ευρημάτων της μελέτης. Στο εργαστήριο παραδοσιακής μουσικής ο κ. Μάνος Αχαλινωτόπουλος παρουσίασε συνοπτικά την κατεύθυνση της Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με στόχο να γίνουν κατανοητές οι επιμέρους ειδικεύσεις, τα γενικά μαθήματα, τα εργαστηριακά μαθήματα, ο τρόπος διεξαγωγής των μαθημάτων, αλλά και η καλλιτεχνική και επιστημονική φυσιογνωμία της κατεύθυνσης. Επίσης επισημάνθηκε και αναλύθηκε η διασύνδεση της κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) μουσικής, αλλά και του Τμήματος συνολικά με την κοινωνία ως πεδίο επιστημονικής, καλλιτεχνικής αλλά και επαγγελματικής δράσης. Η παραπάνω ημερίδα έκλεισε με συναυλία όπου στο πρώτο μέρος οι μαθητές και οι διδάσκοντες του σχολείου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν υπέροχες ερμηνείες από τους παραπάνω καθηγητές σε έργα κλασικής μουσικής για πιάνο , όμποε και βιολί, ενώ στο δεύτερο μέρος με προεξάρχοντες τον κ. Αχαλινωτόπουλο στο κλαρίνο και τον κ. Ντίνα στο λαούτο και στο τραγούδι η μαθητική χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής έκλεισε την όλη εκδήλωση με πανηγυρικό τρόπο.
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία της η σχολική σύμβουλος των μουσικών κ. Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου, ενώ το κόστος μετακίνησης και σίτισης των επισκεπτών το κάλυψε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

Ο διευθυντής

Βασίλειος Παπακώστας




Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού