Μουσικό σχολείο Τρικάλων


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες > Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες 2014-2015

Το Μουσικό Σχολείο συμμετέχει στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Η 27Νοεμβρίου έχει οριστεί διεθνώς ως ημέρα για τον Θέατρο στην Εκπαίδευση. Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στα Τρίκαλα, Ιακωβάκη Βίκυ, Κρίθαρη Χριστίνα και Χήρα Αντονέλα επισκέφτηκαν κάποια σχολεία της πόλης των Τρικάλων. Το μουσικό Σχολείο ήταν ένα από τα σχολεία που φιλοξένησαν τα μέλη του Δικτύου.
Οι μαθητές των τμημάτων α2 και γ1 γυμνασίου του σχολείου μας, στα πλαίσια του μαθήματος της Θεατρολογίας, για δύο διδακτικές ώρες, είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν μια θεατροπαιδαγωγική δράση με τίτλο «Ράχη μπαλονιού». Το μάθημα της Θεατρολογίας συμπεριλαμβάνεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων και οι μαθητές μας έχουν την τύχη, σε σχέση με τους μαθητές των άλλων γυμνασίων που δεν τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο μάθημα, να μυούνται στη μαγεία του θεάτρου μέσω του Θεατρικού παιχνιδιού.
Η θεατροπαιδαγωγική δράση είχε θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε σχέση με τα όνειρα των εφήβων. Τα μέλη του Δικτύου, αφού πρώτα ζήτησαν από τους μαθητές να συμμετάσχουν σε κάποιες ασκήσεις για ζέσταμα, οι οποίες τους βοήθησαν να χαλαρώσουν, στη συνέχεια τα καθοδήγησαν να αφήσουν τους εαυτούς τους ελεύθερους και να ονειρευτούν. Να ονειρευτούν τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν… Τα παιδιά άρχισαν να σκέφτονται το μέλλον τους και τότε μπροστά τους άρχισε μια μικρή θεατρική παράσταση. Είδαν μια καταπιεστική μητέρα να συζητά με την κόρη της και να προσπαθεί να της επιβάλει τις δικές της επιθυμίες και τα δικά της «θέλω», όσον αφορά την επιλογή του επαγγέλματος. Τα παιδιά κλήθηκαν να σταματήσουν την παράσταση σε όποιο σημείο ήθελαν, να πάρουν το ρόλο της κόρης τα κορίτσια ή του γιου τα αγόρια και να συζητήσουν με τη μητέρα, παρουσιάζοντας τις δικές τους απόψεις, βοηθώντας σημαντικά στην εξέλιξη της δράσης και δίνοντας το δικό τους τέλος στη «διαμάχη» μητέρας και παιδιού. Φυσικά, οι μαθητές μας αποφάσισαν να υπερασπιστούν τις επιλογές τους και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, ακόμα κι αν αυτό συνεπαγόταν ανοιχτή ρήξη με τη μητέρα τους.
Οι μαθητές μας επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και προθυμία για συμμετοχή, τόσο κατά τη διάρκεια της δράσης όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτηση που έγινε στο τέλος της δράσης. Ευχαριστούμε τα μέλη του Δικτύου για την τιμή που μας έκαναν να επισκεφτούν το σχολείο μας, καθώς και για τη μοναδική εμπειρία που μας προσέφεραν.
Τσιοτινού Αθανασία, φιλόλογος-θεατρολόγος



Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού