Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Απονομή Επαίνων Φιλαναγνωσίας

            “Τα βιβλία μας βοηθούν να κόψουμε ταχύτητα.(…) Στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της βιασύνης, τα βιβλία μοιάζουν να έχουν αυτή την υπέροχη ικανότητα, μας βοηθούν να επιβραδύνουμε. Μόλις ανοίξετε ένα βιβλίο και βουτήξετε στα ήρεμα βάθη του, δεν φοβάστε πλέον ότι τα πράγματα θα κινούνται δίπλα σας σαν σφαίρα, ενώ δε θα βλέπετε τίποτα. Ξαφνικά, πιστεύετε ότι δεν έχετε να τρέξετε σε κάποια επείγουσα δουλειά μικρής σημασίας” __ σταχυολογούμε μερικές μόνο φράσεις από το υπέροχο μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), που διαβάστηκε στις 2 Απριλίου σε όλα τα σχολεία, και που φέτος έρχεται από τη Λιθουανία.

Η 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Hans Christian Andersen, έχει καθιερωθεί από το 1966 ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Συμμετέχοντας στον εορτασμό αυτό η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας — που κατά τη φετεινή χρονιά συμπληρώνει 15 χρόνια καθημερινής σχεδόν λειτουργίας — οργάνωσε Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, με έργα Ελλήνων συγγραφέων.

Μετά την ανάγνωση στους μαθητές του μηνύματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη νεότητα, από τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης καθηγητή, η μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Μαρία Σκυλοδήμου διάβασε το παρακάτω κείμενό της, που έγραψε ειδικά για τη μέρα αυτή:

Αγαπητοί συμμαθητές,

             Ένα βιβλίο δεν είναι απλά μια συρραφή σελίδων, που μετά από μία φορά ανάγνωσης, θα ακουμπιστεί σ’ ένα ράφι της βιβλιοθήκης και θα παραμείνει εκεί για να σκονίζεται· για κάποιους είναι κάτι παραπάνω, είναι σαν ένας σύντροφος.

            Θα έχουμε σίγουρα αναρωτηθεί τι μας προσφέρει ένα βιβλίο! Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που επιλέγουμε να διαβάσουμε κάθε φορά, είναι ανάλογα φυσικά με τα ενδιαφέροντά μας αλλά ιδιαίτερα με την ψυχολογική κατάσταση που βρισκόμαστε εκείνη την περίοδο. Με λίγα λόγια, αν κάποιος θέλει να “επεκτείνει” τη φαντασία του, μπορεί άνετα να δανειστεί ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας ή αν κάποιος έχει όρεξη για δράση, να δανειστεί ένα βιβλίο περιπέτειας ή μυστηρίου.

            Επίσης είναι σημαντικό να ξέρουμε πως, μέσα στίς σελίδες ενός βιβλίου, μπορούμε να βρούμε αυτό που θα μας συμπληρώνει ψυχικά· για παράδειγμα: Πολλοί άνθρωποι διαβάζοντας βιβλία μπόρεσαν κι έδιωξαν τη θλίψη, αντικαθιστώντας τη με χαρά· άλλοτε πάλι, δεν είχαν καμία σχέση με το διάβασμα και όταν σε μία στιγμή πλήξης και βαρεμάρας έπεσε στα χέρια τους ένα βιβλίο, απλά ταυτίστηκαν και το λάτρεψαν. Γι’ αυτό, βγάζουμε το συμπέρασμα πως όσα βιβλία κι αν διαβάσεις, αν δεν δώσεις βάση στο περιεχόμενό τους και δεν καταλάβεις το μήνυμα που θέλουν να σου περάσουν, είναι σαν να μη διάβασες τίποτα· όπως επίσης υπάρχει και η περίπτωση πως κάποιοι, για να κατανοήσουν ένα βιβλίο, πρέπει να το διαβάσουν πολλές φορές…

            Αυτό που θα έπρεπε να μας μείνει, είναι πως πως άμα διαβάσεις ένα βιβλίο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί απλά να σου αλλάξει τη ζωή, γιατί αυτό που θα λέει, για κάποιο λόγο, θα σε επηρεάσει συναισθηματικά. Τέλος, συμπεραίνουμε πως, όποιο βιβλίο και αν επιλέξουμε να διαβάσουμε, θα μας προσφέρει αδιαμφισβήτητα, με τον δικό του τρόπο, τη δική του συντροφιά!

                                                                                                                    Ευχαριστώ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου, απένειμε επαίνους στους μαθητές που διακρίθηκαν για τη φιλαναγνωσία τους.

Από την Α’ Γυμνασίου έπαινος φιλαναγνωσίας απονεμήθηκε στις μαθήτριες Παρασκευή Πούλιου και Βασιλική Καρανίκα. Και από τη Β’ Γυμνασίου στις μαθήτριες Ραφαηλία Ντότα, Ζωή Λεοντάρη, Δήμητρα Μπια, Ευαγγελία Σούλτη και στους μαθητές Παναγιώτη Νταλούκα, Βασίλη Παύλου και Αλέξανδρο Τζιμούλη. Έπαινος επίσης απονεμήθηκε στους μαθητές της Α’ Λυκείου Χρήστο Πούλιο και Αλέξανδρο Παπαπαναγιώτου, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ορθογραφίας των μαθητών της Α’ Λυκείου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους παραπάνω και ένα ακόμα ευχαριστώ στα παιδιά που καθημερινά, θυσιάζοντας τον πολύτιμο χρόνο του διαλείμματος, φροντίζουν τον χώρο και τη λειτουργία της σχολικής μας Βιβλιοθήκης (Ελένη Παπασίμου, Αρσινόη Πιπερά, Κυριακή Βλαχοδήμου, Βασίλη Παύλου, Ραφαηλία Ντότα, Ζωή Λεοντάρη και Δήμητρα Μπια).

 

                                                                                    Θανάσης Τσουκνίδας

                                                                                              φιλόλογος