Ιστορικό

Ξυλογραφία Γιώργου Μόσχου (1939)

Ξυλογραφία Γιώργου Μόσχου (1939)

   

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του σχολείου, σε μία άνετη και φωτεινή αίθουσα των 80 τ.μ., η οποία, εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα, λειτουργεί και ως ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ πρωτίστως στους μαθητές του σχολείου, αλλά και στους διδάσκοντες, και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα αναζητούσε ίσως κάποια ειδική πληροφορία κυρίως στο χώρο της μουσικής. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση, με πρόγραμμα που ανακοινώνεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους. Δανειστική είναι μόνο για τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ της περιλαμβάνει:

• 2.500 τίτλους επιλεγμένων βιβλίων και περιοδικών, ταξινομημένων με το διεθνές σύστημα Dewey (προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα και στην απλότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει μια βιβλιοθήκη σχολείου). Εκπροσωπούνται όλες οι θεματικές κατηγορίες, τα περισσότερα ωστόσο βιβλία της ανήκουν στο χώρο της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και φυσικά της Μουσικής.
• Δισκοθήκη από δίσκους βινυλίου, cd, cd-rom, dvd και videos, με έμφαση στα cd μουσικής.
• Διαφάνειες (slides 35mm) με θέματα Ιστορίας, Τέχνης και Επιστήμης.
• Διδακτική Συλλογή: «μικροτεχνουργήματα», σε πηλό και χρώμα, μαθητών και καθηγητών του σχολείου (κυρίως αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων ή έργων τέχνης), ως μία «γέφυρα επικοινωνίας» με το πολιτισμικό μας παρελθόν.                                                                                                                                                                                                  • Συλλογή πετρωμάτων & απολιθωμάτων, από το ΒΔ θεσσαλικό χώρο.

• Συλλογή γεωμετρικών στερεών: ιδιοκατασκευές μαθητών του σχολείου.

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ περιλαμβάνει δύο συστήματα Η/Υ (το ένα με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο), scanner, προβολέα διαφανειών (slides projector), φωτορεαλιστικό εκτυπωτή και σύνδεση με το κεντρικό φωτοτυπικό μηχάνημα του σχολείου. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εξαιρετικής στερεοφωνικής αναπαραγωγής ήχου από κάθε πηγή (κασέτα, βινύλιο, CD, Η/Υ).

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και αποτελεί παράδειγμα εθελοντισμού: Δημιουργήθηκε το 2003 από μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου (με πρωτοβουλία του φιλόλογου Θανάση Τσουκνίδα, επί διευθύνσεως Παναγιώτη Καλαμπάκα), εμπλουτίστηκε με βιβλία που προσέφεραν σ΄ αυτή ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου (με πρωτοβουλία του καθηγητή Κώστα Κουτή, ως γραμματέα του), βιβλιοπωλεία της πόλης, διάφοροι φορείς (Εκδοτικοί οίκοι, Τράπεζες, Υπουργεία, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Κέντρο Πολιτισμού Κλιάφα, κ.ά.), ιδιώτες, καθηγητές και μαθητές του σχολείου. Προσφορά μαθητών και καθηγητών του σχολείου αποτελεί και ολόκληρος ο υλικοτεχνικός της εξοπλισμός.

ΜΕ τη ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ του Μουσικού Σχολείου στο νέο του διδακτήριο (Ιαν. 2009), ενσωματώθηκε στην κεντρική του Βιβλιοθήκη μεγάλο μέρος από τη Βιβλιοθήκη τού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (την οποία είχε επιμεληθεί επί συναπτά έτη η φιλόλογος Αμαλία Ηλιάδη). Η κατασκευή των βιβλιοστασίων και των προθηκών υπήρξε χρονοβόρο και επίπονο έργο, στο οποίο συνεργάστηκαν με πολύ μεράκι καθηγητές (Θ.Τ., Δέσποινα Χαραλαμποπούλου, Χρήστος Κωστάκης), ο επιστάτης του σχολείου (Στέφανος Ζάμπρας), η υπεύθυνη του κυλικείου (Κική Σαμαρά), ο κ. Ηλίας Γρηγορίου και μια δεκάδα μαθητών, με την τεχνική καθοδήγηση (και τον εργαλειακό εξοπλισμό…) του καθηγητή Θ. Τσουκνίδα. Σήμερα, με την άψογη συνεργασία της Διεύθυνσης του σχολείου, του Συλλόγου γονέων, του Συλλόγου καθηγητών και των μαθητών του, η Βιβλιοθήκη συνεχίζει να εμπλουτίζεται σε υλικό και να βελτιώνει την οργάνωση και τη λειτουργία της.

Στο χώρο του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν (στα διαλείμματα ή σε κάποια ώρα «κενού»),  να ακούσουν μουσική είτε να παίξουν κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι, όταν ο καιρός δεν είναι καλός. Στον ίδιο χώρο κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες εκδηλώσεις (προβολές, βραδυές μουσικής, συζητήσεις με συγγραφείς), που αποτελούν άλλη μια απόδειξη της φιλοτιμίας και φιλοπονίας των καθηγητών και των μαθητών του σχολείου.

Στο τέλος κάθε σχολικού έτους, η Βιβλιοθήκη βραβεύει τους μαθητές που διακρίθηκαν για την φιλαναγνωσία τους είτε για την προσφορά τους σ΄ αυτή. (Μέχρι τώρα Βραβεία προσφοράς έχουν απονεμηθεί στους μαθητές Παναγιώτη Ντιντή, Κωνσταντίνο Γκεόργκε, Αποστόλη Μπεχλιβάνο, Κωνσταντίνα Αποστόλου και Βάιο Κουκουλέτσο. Βραβεία φιλαναγνωσίας έχουν απονεμηθεί στους μαθητές Βασίλη Τσιάρα, Κωνσταντίνα Αποστόλου, Βαγίνα Σιακαβάρα, Ειρήνη Σκαμπαρδώνη και Ναταλία Μάγκου. Έπαινοι φιλαναγνωσίας έχουν απονεμηθεί στους μαθητές Στέφανο Πολυγένη, Ραφαέλα Παζαρά, Μαρία Τσιάρα, Θωμά Τσιρογιάννη, Κωνσταντίνα Πασσιά, Ειρήνη Σκαμπαρδώνη, Ελένη Ράγγου, Στέλλα Σουγκάρη και Ελένη Σφήνα. Τέλος, Βραβείο μελέτης ειδικών επιστημονικών βιβλίων έχει απονεμηθεί στον μαθητή Γιάννη Μητάκο).