Ιστορικό

Ξυλογραφία Γιώργου Μόσχου (1939)

Ξυλογραφία Γιώργου Μόσχου (1939)

   

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του σχολείου, σε μία άνετη και φωτεινή αίθουσα των 80 τ.μ., η οποία, εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα, λειτουργεί και ως ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ πρωτίστως στους μαθητές του σχολείου, αλλά και στους διδάσκοντες, και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα αναζητούσε ίσως κάποια ειδική πληροφορία κυρίως στο χώρο της μουσικής. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση, με πρόγραμμα που ανακοινώνεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους. Δανειστική είναι μόνο για τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ της περιλαμβάνει:

• 3.000 περίπου τίτλους επιλεγμένων βιβλίων και περιοδικών, ταξινομημένων με το διεθνές σύστημα Dewey (προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα και στην απλότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει μια βιβλιοθήκη σχολείου). Εκπροσωπούνται όλες οι θεματικές κατηγορίες, τα περισσότερα ωστόσο βιβλία της ανήκουν στο χώρο της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και φυσικά της Μουσικής.
• Δισκοθήκη από δίσκους βινυλίου, cd, cd-rom, dvd και videos, με έμφαση στα cd μουσικής.
• Διαφάνειες (slides 35mm) με θέματα Ιστορίας, Τέχνης και Επιστήμης.
• Διδακτική Συλλογή: “μικροτεχνουργήματα”, σε πηλό και χρώμα, μαθητών και καθηγητών του σχολείου (κυρίως αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων ή έργων τέχνης), ως μία “γέφυρα επικοινωνίας” με το πολιτισμικό μας παρελθόν.                                                                                                                                                                                                 • Συλλογή πετρωμάτων & απολιθωμάτων, από τον ΒΔ θεσσαλικό χώρο.                                                                                    • Συλλογή γεωμετρικών στερεών: τρισδιάστατες ιδιοκατασκευές μαθητών του σχολείου.                                                     • Αρχείο αφισών των εκδηλώσεων του σχολείου.

 

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ περιλαμβάνει τρία συστήματα Η/Υ (το ένα με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και σύνδεσή του με το κεντρικό φωτοτυπικό του σχολείου), scanner, βιντεοπροβολέα οροφής (data projector), προβολέα διαφανειών (slides projector), φωτορεαλιστικό εκτυπωτή  και ένα μεγάλο πιάνο Kawai. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εξαιρετικής στερεοφωνικής αναπαραγωγής ήχου από κάθε πηγή (κασέτα, βινύλιο, CD, Η/Υ).

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και αποτελεί παράδειγμα εθελοντισμού: Δημιουργήθηκε το 2003 από μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου (με πρωτοβουλία του φιλόλογου Θανάση Τσουκνίδα, επί διευθύνσεως Παναγιώτη Καλαμπάκα), εμπλουτίστηκε με βιβλία που προσέφεραν σ΄ αυτή ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου (με πρωτοβουλία του καθηγητή Κώστα Κουτή, ως γραμματέα του), βιβλιοπωλεία της πόλης, διάφοροι φορείς (Εκδοτικοί οίκοι, Τράπεζες, Υπουργεία, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Κέντρο Πολιτισμού Κλιάφα, κ.ά.), ιδιώτες, καθηγητές και μαθητές του σχολείου. Προσφορά μαθητών και καθηγητών του σχολείου αποτελεί και ολόκληρος σχεδόν ο υλικοτεχνικός της εξοπλισμός.

ΜΕ τη ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ του Μουσικού Σχολείου στο νέο του διδακτήριο (Ιαν. 2009), ενσωματώθηκε στην κεντρική του Βιβλιοθήκη μεγάλο μέρος από τη Βιβλιοθήκη τού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (την οποία είχε επιμεληθεί επί συναπτά έτη η φιλόλογος Αμαλία Ηλιάδη). Η κατασκευή των βιβλιοστασίων και των προθηκών, με σχεδίαση και κύρια κατασκευαστική μέριμνα του καθηγητή Θ. Τσουκνίδα, υπήρξε επίπονο και χρονοβόρο έργο. Σ᾽αυτό, δέχθηκε και τη βοήθεια καθηγητών (Δ. Χαραλαμποπούλου, Χρ. Κωστάκη), του επιστάτη του σχολείου (Στ. Ζάμπρα), της υπεύθυνης του κυλικείου (Κικής Σαμαρά), του κ. Ηλία Γρηγορίου και μιας δεκάδας μαθητών. Στη διαμόρφωση του χώρου του Αναγνωστηρίου, συνέβαλαν, με τον τρόπο τους, ο διευθυντής κ. Β. Παπακώστας, η διευθύντρια κ. Β. Λύτρα και η καθηγήτρια Μ. Πουλιανίτη. Σήμερα, με την άψογη συνεργασία της Διεύθυνσης του σχολείου, του Συλλόγου γονέων, του Συλλόγου καθηγητών και των μαθητών του, η Βιβλιοθήκη συνεχίζει να εμπλουτίζεται σε υλικό και να βελτιώνει την οργάνωση και τη λειτουργία της. Ήδη, έχει δημιουργηθεί μια πολύ ικανοποιητική, σε αριθμό τίτλων και οργάνωση, “Μουσική Βιβλιοθήκη” (περιλαμβάνει βιβλία μουσικής, παρτιτούρες και οπτικοακουστικό υλικό, μεγάλο μέρος των οποίων είναι δωρεά της καθηγήτριας Φ. Μπαλαμώτη, καθώς και μουσικών εκδοτικών οίκων). Οι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα μας κατάλογοι των βιβλίων (κατά συγγραφείς και θεματική κατηγορία) ενημερώνονται κάθε μήνα. Κι ακόμα, έχει αρχίσει και προχωρά με γοργό ρυθμό η ψηφιοποίηση όλου του υλικού της Βιβλιοθήκης, από τους καθηγητές Θ. Τσουκνίδα, Μαρία Τσαρουχά, Θεοφάνη Καρούτη και μαθητές του σχολείου, στην επαγγελματικoύ επιπέδου εφαρμογή “BiblioteQ”, από την οποία ο χρήστης του χώρου θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (την πλουσιότερη παγκοσμίως βιβλιοθήκη), του πανεπιστημίου της Κολούμπια, καθώς και σε όλες τις βιβλιοθήκες που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο Ζ39.50.

Στο χώρο του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν (στα διαλείμματα ή σε κάποια ώρα “κενού”),  να ακούσουν μουσική είτε να παίξουν κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι, όταν ο καιρός δεν είναι καλός. Στον ίδιο χώρο κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες εκδηλώσεις (προβολές, βραδυές μουσικής, συζητήσεις με συγγραφείς και ειδικούς επιστήμονες), που αποτελούν άλλη μια απόδειξη της φιλοτιμίας και φιλοπονίας των καθηγητών και των μαθητών του σχολείου.

 Κάθε σχολικό έτος, η Βιβλιοθήκη βραβεύει τους μαθητές που διακρίθηκαν για τη φιλαναγνωσία τους είτε για την προσφορά τους σ΄ αυτή. (Μέχρι τώρα Βραβεία προσφοράς έχουν απονεμηθεί στους μαθητές Παναγιώτη Ντιντή, Κωνσταντίνο Γκεόργκε, Αποστόλη Μπεχλιβάνο, Κωνσταντίνα Αποστόλου και Βάιο Κουκουλέτσο. Βραβεία φιλαναγνωσίας έχουν απονεμηθεί στους μαθητές Βασίλη Τσιάρα, Κωνσταντίνα Αποστόλου, Βαγίνα Σιακαβάρα, Ειρήνη Σκαμπαρδώνη, Ναταλία Μάγκου και στο τμήμα Α1 Γυμνασίου (σχολ. έτους 2016-17). Έπαινοι φιλαναγνωσίας έχουν απονεμηθεί στους μαθητές Στέφανο Πολυγένη, Ραφαέλα Παζαρά, Μαρία Τσιάρα, Θωμά Τσιρογιάννη, Κωνσταντίνα Πασσιά, Ειρήνη Σκαμπαρδώνη, Ελένη Ράγγου, Στέλλα Σουγκάρη, Ελένη Σφήνα, Φραγκίσκα Παπαντώνη, Μαρία Καρακώστα, Αποστολία Κανατά, Ειρήνη Βλαχοδήμου, Ραφαηλία Ντότα, Ζωή Λεοντάρη, Δήμητρα Μπια, Αλέξανδρο Τζιμούλη, Παναγιώτη Νταλούκα, Βασίλη Παύλου, Ευαγγελία Σούλτη, Βασιλική Καρανίκα. Αναμνηστικά συμμετοχής έχουν απονεμηθεί σε πολλούς μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν είτε στη διαδικασία της οργάνωσης είτε στη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης. Τέλος, Βραβείο μελέτης ειδικών επιστημονικών βιβλίων έχει απονεμηθεί στον μαθητή μας Γιάννη Μητάκο, απόφοιτο του πανεπιστημίου Lyon 3 και τώρα μεταπτυχιακό φοιτητή του Lyon 2).

                                                                                                            (Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019)