Εντυπώσεις από την Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Βατσουνιά Καρδίτσας (30-03-2016)

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 η γ’ τάξη του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Βατσουνιά Καρδίτσας με ενδιάμεσους σταθμούς τις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης του νερού “Θεόνη” καθώς και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Βατσουνιάς.  Ήταν μια εξόρμηση από την οποία αποκτήσαμε πλούσιες εμπειρίες.

Ξεκινώντας από το σχολείο μας, και αφού διασχίσαμε αρκετά χωριά όπως η γραφική Λαζαρίνα, φτάσαμε στο εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού “ΘΕΟΝΗ”, το οποίο πρόσφατα απέσπασε το 1ο Βραβείο από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας “‘Βerkeley Springs” . Εκεί οι υπεύθυνοι του εργοστασίου μας καλωσόρισαν και μας ξενάγησαν στα ενδότερα, εξηγώντας μας διεξοδικά τα στάδια επεξεργασίας και εμφιάλωσης του νερού. Μάλιστα, στο τέλος της ξενάγησης μάς προσέφεραν μπόλικα μπουκαλάκια νερό, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια της διαδρομής μας.

Από εκεί ξεκίνησε η πεζοπορία στα δύσβατα ορεινά μονοπάτια της Βατσουνιάς με απώτερο σκοπό να φτάσουμε στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Αν και η διαδρομή μάς επιφύλασσε πολλά απρόοπτα, η πλειονότητα των οποίων θετικά, μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή με τη φύση ξεφεύγοντας από τη μονοτονία και τη ρουτίνα της πόλης. Τελικά, το θέαμα που αντικρίσαμε μας αποζημίωσε! Παρ’ όλο που η παρουσία μας σε τόσο κοντινή απόσταση από τον χώρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν ήταν εντελώς ακίνδυνη, παρακολουθήσαμε με ασφάλεια την λειτουργία της μονάδας, ενώ ο υπεύθυνος, κος Τηλέμαχος, έλυσε ευθύς κάθε απορία μας. Η εκδρομή μας επισφραγίστηκε με παιχνίδι στην παιδική χαρά του χωριού!

Καθώς όμως ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν περιορισμένος, η επίσκεψή μας στο χωριό Φανάρι,- ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής και περιοχή ιστορικής σημασίας κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον Μεσαίωνα- αναβλήθηκε. Ωστόσο, μπορέσαμε να το δούμε εξ αποστάσεως και να νιώσουμε την μαγική ατμόσφαιρα που το περιέβαλε.

Ήταν αδιαμφισβήτητα μια μοναδική εκδρομή η οποία μας γέμισε αναμνήσεις που θα μας ενώνουν αιώνια. Ευελπιστούμε στο μέλλον να επαναλάβουμε αντίστοιχες εκπαιδευτικές (απο)δράσεις!

 

Φατλέ Δέσποινα & Νικολάου Ηλιάνα, μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων