Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Α’ τάξη Γυμνασίου

Το ΦΕΚ για τις Εξετάσεις Εισαγωγής στην Α’ Γυμνασίου 2020

Γενικές Πληροφορίες

Οι γονείς – κηδεμόνες των αποφοίτων των Δημοτικών Σχολείων, που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Μουσικό Γυμνάσιο, υποβάλλουν αίτηση στο Μουσικό Γυμνάσιο. H προθεσμία υποβολής της είναι συνήθως από τις 2 μέχρι 31 Μαΐου, η ακριβής προθεσμία ορίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας. Η αίτηση υποβάλλεται στη διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου (Ριζαριό Τρικάλων). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. 24310 – 74471 και 24310-79684.

Οι μαθητές που υποβάλλουν αίτηση για το Μουσικό Γυμνάσιο αξιολογούνται από μια ειδική Επιτροπή Επιλογής, η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι υποψήφιοι βαθμολογούνται ξεχωριστά από κάθε μέλος της 5μελούς Επιτροπής Επιλογής. Οι εξετάσεις είναι απλές και έχουν στόχο να ανιχνεύσουν τη μουσική κλίση των εξεταζομένων. Δεν απαιτούν μελέτη και προετοιμασία. Οι εξετάσεις για την επιλογή των υποψηφίων διενεργούνται μετά τις 15 Ιουνίου, σε ημερομηνία που ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και ανακοινώνεται στον ημερήσιο τοπικό Τύπο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους στυλό, μολύβι και γόμα.

Λίγα λόγια για τον τρόπο επιλογής

Θέματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι η φωνητική, ρυθμική και ακουστική αντίληψη-ικανότητα. Προαιρετικά, οι υποψήφιοι μπορούν να εξεταστούν και σε μουσικό όργανο (επίπεδο Κατωτέρας Σχολής).

Ειδικότερα:

  • Ο μαθητής καλείται να τραγουδήσει τραγούδι της επιλογής του, το οποίο έχει προετοιμάσει
  • Ο μαθητής καλείται να συνοδεύσει ρυθμικά το τραγούδι της επιλογής του, κτυπώντας παλαμάκια.
  • Ο μαθητής καλείται να επαναλάβει, κτυπώντας παλαμάκια, ρυθμικά μοτίβα που δίνονται από τα μέλη της επιτροπής.
  • Ο μαθητής καλείται να διακρίνει και να δείξει, με αντίστοιχη κίνηση του χεριού του προς τα πάνω ή προς τα κάτω, τη μεταβολή προς τα πάνω ή προς τα κάτω του τονικού ύψους του ήχου.
  • Ο μαθητής καλείται, μέσα από ηχογραφημένα μουσικά αποσπάσματα, να αναγνωρίσει: α)τον αριθμό επαναλήψεων ενός σύντομου και χαρακτηριστικού μουσικού θέματος κατά την ακρόαση ενός μουσικού κομματιού, β) τις βασικές κατηγορίες οργάνων – Έγχορδα, Πνευστά, Κρουστά και γ) το  ύφος χαρακτηριστικών και σύντομων μουσικών κομματιών.
  • Ο μαθητής καλείται να επαναλάβει σε απλό μουσικό όργανο – ξυλόφωνο – μία σύντομη μελωδία (4-5 νότες) παιγμένη στο πιάνο
  • Ο μαθητής – εφόσον γνωρίζει κάποιο μουσικό όργανο σε επίπεδο τουλάχιστον Κατωτέρας Ωδείου – εκτελεί ολιγόλεπτο μουσικό έργο της επιλογής του. Η εκτέλεση έργου είναι προαιρετική.

Εξετάσεις Προσομοίωσης για την εισαγωγή στα Μουσικά Σχολεία