22 Μαρτίου 2017: Οι ποιητές Νίκος Λάζαρης και Αντώνης Φωστιέρης στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων Συντονίστριες εκπαιδευτικοί: Γεωργία Κολοβελώνη, Αλεξάνδρα Χιώτη

Οι ποιητές Νίκος Λάζαρης και Αντώνης Φωστιέρης

στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

 

Δύο σημαντικοί ποιητές της γενιάς του εβδομήντα, ο Νίκος Λάζαρης και ο Αντώνης Φωστιέρης επισκέφθηκαν το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, προσκεκλημένοι από τη γράφουσα, Γεωργία Κολοβελώνη, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής το οποίο υλοποιείται στο σχολείο και συντονίζεται από κοινού με τη φιλόλογο Αλεξάνδρα Χιώτη, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας. Συνομίλησαν με μαθητές από τις τρεις τάξεις του Λυκείου για την ποίηση και τη διαδικασία της γραφής.

Στόχος της συνάντησης ήταν, μεταξύ άλλων,  να γνωρίσουν οι μαθητές δύο από τους σημαντικότερους ποιητές αυτής της γενιάς  και να συζητήσουν μαζί τους για ζητήματα που αφορούν την ποίηση και τη διαδικασία της γραφής. Το έργο των ποιητών δεν  ήταν άγνωστο στους μαθητές, αφού πριν την παρουσία  τους στην τάξη, είχε προηγηθεί σχετική προεργασία με ανάγνωση και σχολιασμό ποιημάτων από το σύνολο του έργου τους. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο συντοπίτης ποιητής Ηλίας Κεφάλας.

Μπαίνοντας στο εργαστήρι των ποιητών, οι μαθητές προβληματίστηκαν για την πράξη της συγγραφής και για ιδιαίτερα θέματα της ποιητικής τέχνης. Τους έθεσαν  ενδιαφέροντα ερωτήματα, σχετικά με τα ερεθίσματά τους για γραφή, τα πρώτα βήματά τους στην ποίηση, την ύπαρξη αυτοβιογραφικών στοιχείων στα ποιήματα, τον ρόλο της ποίησης στην εποχή μας, την πρόσληψη ενός λογοτεχνικού έργου, τον ρόλο της κριτικής σήμερα. Οι ποιητές απάντησαν  με τρόπο προσηνή και απλό στα ερωτήματά τους και εντυπωσίασαν τους μαθητές.

Σταχυολογώ ενδεικτικά:

«Ενδιαφέρουσα εμπειρία! Μπορέσαμε, μέσα από τις απαντήσεις των δύο ποιητών, να δούμε τα πράγματα από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες και να διαπιστώσουμε πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς τον όρο ?ποίηση?, αυτή την τέχνη που περικλείει διαφορετικά συναισθήματα, εικόνες, εμπειρίες, μουσική». (Κωνσταντίνα-Όλγα Κωτούλα)

«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία! Οι απαντήσεις των ποιητών με βοήθησαν να δω τα πράγματα αλλιώς. Ήταν πολύ ενδιαφέρον το πώς οι ποιητές συνδυάζουν τις καθημερινές τους ζωές με το ?επάγγελμά? τους. Ήταν τιμή μου να μπορέσω να συζητήσω μαζί τους και θα ήθελα πολύ να ξαναέχω αυτή την ευκαιρία». (Κρίστη Ράρρα)

«Είναι απίθανο να συναντάς και να έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ποιητές για τους οποίους έχεις ακούσει τόσα και ξέρεις ότι θα συνεχίσεις να ακούς, καθώς πρόκειται για ποιητές με μεγάλη αξία». (Ρεβέκκα Ζάμπρα)

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση που με έβαλε σε σκέψεις και με ώθησε να εκτιμήσω την ποίηση. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία με κάποιους πολύ αξιόλογους ανθρώπους». (Βιβή Γρηγορίου)

«Η συνομιλία με τους ποιητές ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, διότι πρώτη φορά παρακολούθησα ανθρώπους του πνεύματος. Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο με τον οποίο μιλούσαν, δηλαδή το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν. Επίσης, μου άρεσε η αντίθεση που υπήρχε μεταξύ τους ως προς το πότε και πώς ξεκίνησε ο καθένας να γράφει ποίηση. Ο ένας ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία, ενώ ο άλλος εντελώς τυχαία ξεκίνησε να γράφει ποίηση κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες οι ιστορίες και των δυο. Απάντησαν ακόμη και σε ερωτήσεις που θεωρούνται προσωπικές, ίσως και αδιάκριτες». (Δήμητρα-Χριστίνα Ψωμά)

«Εποικοδομητική συνάντηση. Ο κύριος Φωστιέρης ήταν πυκνός και λιτός στον λόγο του, ο δε κύριος Λάζαρης μας μετέφερε την ουσία της καθημερινής ζωής. Επίσης, ευχάριστη ήταν και η παρουσία του κυρίου Ηλία Κεφάλα, ο οποίος σχολίασε με τον δικό του ?χιουμοριστικό- τρόπο τα θέματα και τις ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν. Η εμπειρία που απέκτησα μέσω αυτής της συνάντησης είναι πως οι ποιητές, οι συγγραφείς και γενικότερα οι καλλιτέχνες μπορούν να αντιστρέψουν την εντύπωση που υπάρχει και να δημιουργήσουν μια άνεση και μια οικειότητα χωρίς απαραίτητα να υπάρχει γνωριμία από πριν. Ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη αυτή η συνάντηση και πιστεύω πως τέτοιες δράσεις πρέπει να ενισχύονται, για την κατάρριψη των στερεοτύπων σχετικά με τους καλλιτέχνες». (Ομηρόλη-Μαρία Μπάλτου)

«Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε υπήρξε πράγματι εποικοδομητική για το σύνολο των μαθητών που την παρακολούθησαν. Οι ποιητές, όντας ειλικρινείς και λεπτομερείς στις απαντήσεις τους, κατόρθωσαν να μεταδώσουν επακριβώς τις ευρύτερες ιδέες και αντιλήψεις τους για την ποίηση, εκφράζοντας μέσω των λόγων τους την ιδιαίτερη αγάπη τους γι? αυτή». (Αλίκη Φλιούκα)

«Υπήρξε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ουσία, καθώς οι ποιητές απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα βαθυστόχαστα». (Δωροθέα Νίτκο)

«Οι φωνές των ποιητών άγγιξαν την καρδιά μου. Συνομιλώντας μαζί τους κατάλαβα πως η δύναμη του λόγου βρίσκεται αιχμάλωτη στα χέρια τους, όταν αναφερόμαστε στην ποίηση». (Κωνσταντίνα Πασσιά)

«Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Τους λάτρεψα. Από δω και πέρα μόνο ποίηση!!!» (Ηλιάνα ?Όλγα Νικολάου)

Πιστεύοντας ακράδαντα στα παιδαγωγικά οφέλη τέτοιων δράσεων, όπως αυτά αποτυπώνονται και μέσα από την αποτίμησή τους από τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από αυτή τη συνάντηση, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ποιητές για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση και για την ευκαιρία που μας έδωσαν να αποπειραθούμε μαζί τους ωραίες διαδρομές στις λέξεις, αναζητώντας τη μαγεία της ποίησης και εγκολπώνοντας μέσα μας αυτό το «ρυθμικά σκεπτόμενο αίσθημα», αυτή τη «σύμπτυξη του στίλβοντος κόσμου σε αλφάβητο», όπως χαρακτηριστικά την ορίζει ο Αντώνης Φωστιέρης.    Της ποίησης η οποία  μας οικειώνει με έναν ξεχωριστό καινούριο κόσμο και μας καλεί, μέσα από τους στίχους του Νίκου Λάζαρη,  «να βγούμε απ? τον λήθαργο» υποσχόμενη ότι «θα λάμψουμε μια μέρα σαν σπάνια μέταλλα».

 

                                                                                                                                                                                         Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA