ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Πλήρης λειτουργική αναβάθμιση!

Άρχισε και προχωρά με γοργούς ρυθμούς η καταχώρηση του πλούσιου υλικού της σχολικής μας Βιβλιοθήκης στο πρόγραμμα BiblioteQ, ένα εξαιρετικά εξελιγμένο, επαγγελματικού επιπέδου, πρόγραμμα οργάνωσης και λειτουργίας βιβλιοθηκών.

Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα αυτό, τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, ένα (παλαιότερο) φύλλο εφημερίδας, ένα δίσκο βινυλίου, ένα CD ή DVD χρησιμοποιώντας κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

  • Αναζήτηση μέσω του τίτλου π.χ.       Πιάνο (Βιβλίο ρεσιτάλ, Επίπεδο 3)
  • Αναζήτηση μέσω του συγγραφέα :   Palmer W.
  • Αναζήτηση μέσω του εκδότη :            Φ. Νάκας
  • Αναζήτηση μέσω του τόπου και του χρόνου έκδοσης :  Αθήνα, 2007
  • Αναζήτηση μέσω του αριθμού ISBN ή ISMN ή ISSN :  M-69150-218-1
  • Αναζήτηση μέσω της θεματικής κατηγορίας :  ΤΕΧΝΗ /ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Αναζήτηση μέσω του ταξινομικού αριθμού Dewey :   780
  • Αναζήτηση με λέξεις – κλειδιά Μουσική, Διδακτική Μουσικής, Πιάνο

Κι ακόμα, στην περίπτωση που το ζητούμενο δεν υπάρχει στη σχολική μας βιβλιοθήκη, σύντομα – ελπίζουμε – θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να το αναζητήσει σε άλλες βιβλιοθήκες που είναι εφοδιασμένες με το πρωτόκολλο Ζ39.50, όπως για παράδειγμα στην Εθνική μας Βιβλιοθήκη. Εξ ορισμού εξάλλου, το σύστημα BiblioteQ δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσσου, της μεγαλύτερης δηλ. παγκοσμίως βιβλιοθήκης, καθώς και σ’ αυτή του πανεπιστημίου της Κολούμπια!

Η ψηφιοποίηση του ποικίλου και πλούσιου υλικού της βιβλιοθήκης μας, από μόνη της συνιστά έναν …ογκόλιθο εργασίας. Δεν θα διαγραφόταν στο εγχείρημα αυτό καμμιά προοπτική επιτυχίας χωρίς την πρόθυμη και αποτελεσματική συνεργασία πολλών ατόμων.

 

Ευχαριστώ γι’ αυτό τη δ/ντρια κ. Βασιλική Λύτρα, για την πρωτοβουλία της ν’ αναβαθμίσει πλήρως το σύστημα υπολογιστών της Βιβλιοθήκης, καθώς και την έμπρακτη και ποικιλότροπη βοήθειά της. Την καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου μας κ. Νικολέττα Σούλα και τον μαθητή της Β’ Λυκείου Δημήτρη Καραδήμα, για τη συνεχή υποστήριξή τους σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας. Την καθηγήτρια μουσικής κ. Μαρία Τσαρουχά, που έχει αναλάβει την ψηφιακή καταχώρηση της Μουσικής Δισκοθήκης. Τον καθηγητή μαθηματικών κ. Θεοφάνη Καρούτη, για την αντίστοιχη καταχώρηση βιβλίων των θετικών επιστημών. Τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου Χρήστο Βραζιώτη, Αργύρη Βουτσά και Μάριο Θώδη, για τη μεγάλη συνεισφορά τους στην καταχώρηση μέρους του έντυπου υλικού και των μελών (χρηστών) της Βιβλιοθήκης. Τις μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου Ειρήνη Γραδούλα, Μαριάννα Καλλιντέρη, Σοφία Κατσιρέα και Μαρία Καρακώστα, για τη βοήθειά τους στην ταξιθέτηση των βιβλίων. Κι ακόμα, τους πάντα πρόθυμους σε ό,τι χρειαστεί καθηγητές μουσικής κ. Γιάννη Σπυράκη και κ. Γιώργο Παππά.

Να σημειώσουμε τέλος πως ολοκληρώθηκε πρόσφατα και κοσμεί τον χώρο της Βιβλιοθήκης η 3η διδακτική συλλογή: H ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ, με τρισδιάστατες κατασκευές μαθητών της Β’ Γυμνασίου (σχολ. έτους 2016-17), φιλοτεχνημένες με χαρτόνι, πλαστικό, γυαλί ή ξύλο, στα πλαίσια του μαθήματος των Μαθηματικών, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Θεοφ. Καρούτη. Στην κατασκευή της προθήκης, που είχε τη χαρά να επιμεληθεί ο γράφων, συνεισέφερε οικονομικά ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας.

 

Αθανάσιος Τσουκνίδας

φιλόλογος