Κυριακάτικες μελωδίες από σαξόφωνο και φλάουτο, Επιμέλεια: Στέλλα Φούρλα και Ειρήνη Τσερώνη

 

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του Μουσικού σχολείου Τρικάλων συναυλία με τους μαθητές και τις μαθήτριες, που διδάσκονται ως όργανο επιλογής το σαξόφωνο και το φλάουτο. Η συναυλία αυτή είχε ως σκοπό να εξοικειωθούν οι μαθητές με την εκτέλεση μουσικών έργων σε κοινό, καθώς η δύναμη της μουσικής έγκειται στην αλληλεπίδραση μεταξύ του μουσικού και του ακροατή. Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες που διδάσκουν σαξόφωνο και φλάουτο στο σχολείο μας, οι κυρίες Στέλλα Φούρλα και Ειρήνη Τσερώνη. Με τη σωστή καθοδήγησή τους οι μικροί μαθητές παρουσίασαν με τόλμη τα μουσικά έργα στο κοινό και ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους. Τα δύο αυτά πνευστά όργανα διδάσκονται σταθερά στο σχολείο μας τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας ανοδική πορεία και ζήτηση από τους μαθητές, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και με μοναδική χροιά. Ευχόμαστε οι μαθητές μας να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και εμείς να απολαμβάνουμε τη μουσική τους. Στη συναυλία συμμετείχε στο πιάνο και η κυρία Ελένη Παππά, καθηγήτρια πιάνου του σχολείου μας. Επιπλέον για την καλύτερη γνωριμία με τα δυο όργανα, το σαξόφωνο και το φλάουτο, δόθηκαν στο κοινό και μερικές πληροφορίες για αυτά, τις οποίες και παραθέτουμε παρακάτω. Τη συναυλία έκλεισαν οι τρεις καθηγήτριες οι οποίες έπαιξαν επί σκηνής η κ. Στέλλα Φούρλα σαξόφωνο, η κ. Ειρήνη Τσερώνη φλάουτο και η κ. Ελένη Παππά πιάνο.

Θερμά συγχαρητήρια στις καθηγήτριες που δίδαξαν και ενέπνευσαν τους μαθητές μας, αλλά και στους μαθητές μας για την παρουσία τους.

Η διευθύντρια του σχολείου, Βασιλική Λύτρα

 

 

Γνωριμία με το σαξόφωνο και το φλάουτο


Το σαξόφωνο είναι ένα μουσικό όργανο που ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών, παρότι κατασκευάζεται από χαλκό, και αυτό λόγω του ηχοχρώματός του και γιατί ο ήχος παράγεται από το καλάμι. Το σαξόφωνο είναι ένα νέο όργανο, καθώς το πρώτο σαξόφωνο εφευρέθηκε μόλις το 1846 και άρχισε φυσικά να γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό από τις αρχές του 20ου αιώνα, αρχικά μέσα από τη συμμετοχή του σε στρατιωτικές μπάντες και αργότερα  μέσα από τη τζαζ μουσική, από τη δεκαετία του 1920 και μετά. Αργότερα επιβλήθηκε και στην κλασική μουσική και συνεχίζει να βρίσκεται σε περίοδο άνθισης ακόμη και σήμερα, καθώς κάθε χρόνο υπολογίζεται πως γράφονται για σαξόφωνο πάνω από 1.000 μουσικά έργα. Την ιδιαίτερη ζήτησή του την οφείλει επίσης στο γεγονός πως είναι ένα από τα λίγα όργανα που μπορεί να υποστηρίξει πολλά και διαφορετικά μουσικά στυλ, όπως κλασσική μουσική, σύγχρονη, τζαζ, μπλουζ, ροκ, φανκ και άλλες.

Εφευρέτης του συγκεκριμένου οργάνου ήταν ο Βέλγος  Αδόλφος Σαξ, απ’ όπου πήρε και το όνομα του. Ο Αδόλφος Σαξ ήταν Βέλγος κλαρινετίστας και δούλευε στο εργαστήρι μουσικών οργάνων του πατέρα του, όπου πειραματιζόταν και με την κατασκευή νέων μουσικών οργάνων. Ο ίδιος ήταν και ο πρώτος διδάξας του οργάνου από το 1867 στο Ωδείο του Παρισιού. Το σαξόφωνο έχει κοινά χαρακτηριστικά με το κλαρινέτο, του οποίου θεωρείται και πρόγονος.

Η οικογένεια του σαξοφώνου αποτελείται από το σοπρανίνο, σοπράνο, άλτο, τενόρο, βαρύτονο, μπάσο και κόντρα μπάσο. Το σοπράνο, άλτο, τενόρο και βαρύτονο είναι τα δημοφιλέστερα, τα οποία συγκροτούν και μουσικά σύνολα.

Το Φλάουτο ανήκει στην οικογένεια τον ξύλινων πνευστών αν και πλέον κατασκευάζεται από ατσάλι. Τα πρώτα φλάουτα τα συναντάμε στην εποχή του Νεάντερνταλ τα οποία ήταν κοκάλινα. Ο Bohm έβαλε νέα κλειδιά στο φλάουτο και πήρε τη σημερινή του μορφή. Είναι όργανο ορχήστρας αλλά έχει και σόλο ρεπερτόριο.