Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – γ3 γυμνασίου

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9/2/2020 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση στο τμήμα Γ3 γυμνασίου με θέμα “Οι ελληνικές λέξεις στην αγγλική γλώσσα“.

  • Ως αφόρμηση χρησιμοποιήθηκε το video της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο “Did you know you speak Greek?“(Γνωρίζατε ότι μιλάτε Ελληνικά;).
  • Στη συνέχεια, δόθηκε στους μαθητές το βιβλίο του Αριστείδη Κωνσταντινίδη ” Οι ελληνικές λέξεις στην αγγλική γλώσσα“, διαβάστηκε η εισαγωγή και συζητήθηκαν κάποια δεδομένα ( 41.214 ελληνικές λέξεις στην αγγλική γλώσσα, στην αγγλική ιατρική ορολογία από τις 43.716 αγγλικές λέξεις οι 20.346 είναι ελληνικές).
  • Έπειτα, μοιράστηκε ο λόγος του Ξενοφώντος Ζολώτα που εκφωνήθηκε στην Ουάσινγκτον ενώπιον συνέδρων της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, γραμμένος στην αγγλική γλώσσα αλλά με εξαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων χρησιμοποιούνται μόνο ελληνικές λέξεις. Οι μαθητές εντόπισαν όλες τις ελληνικές λέξεις και πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση.
  •  Η δράση ολοκληρώθηκε γράφοντας οι μαθητές σε κόλλα Α4 ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα και τους έκαναν εντύπωση.
  • Οι μαθητές συνειδητοποίησαν το μέγεθος επιρροής της ελληνικής γλώσσας σε πολλές άλλες γλώσσες και κυρίως στην αγγλική.

Μπλιόσκα Ελευθερία