ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων – Κυψέλη καλλιτεχνικής δημιουργίας!

Σε μια μεγάλη, φωτεινή αίθουσα, στο κέντρο του σχολικού χώρου – και σε άμεση γειτνίαση με το “Εργαστήρι φωτογραφίας”, που πρόσφατα μετατράπηκε σε “Αίθουσα βυζαντινής & παραδοσιακής μουσικής” – φιλοξενείται το “Εργαστήρι εικαστικών” του σχολείου μας.

Από ‘δω έχουν περάσει καταξιωμένοι και φίλεργοι δάσκαλοι της τέχνης του χρωστήρα, καθώς και ταλαντούχοι μαθητές, που συνέχισαν αργότερα την καλλιτεχνική τους πορεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία τρία χρόνια, την ευθύνη και τη φροντίδα του εργαστηρίου έχει η καθηγήτρια Ελένη Λιβανού, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με πτυχίο ζωγραφικής και, επιπλέον, χαρακτικής. Σεμνά και αθόρυβα, με υπομονή και σύστημα, μυεί τους μαθητές της σε ποικίλες τεχνοτροπίες και τεχνικές: Από το ασπρόμαυρο σχέδιο ως το πλούσιο χρώμα· από τον εμπρεσιονισμό ως τον εξπρεσιονισμό· από τον νατουραλισμό ως την προχωρημένη αφαίρεση…  Και από τη “ξεστή” τεχνική των αντιγράφων αρχαιοελληνικών αγγείων, την πειθαρχία του κάναβου και τη δυναμική της προοπτικής, ως τον “ντιβιζιονισμό” των ψηφιδωτών συνθέσεων. Η ίδια διδάσκει και το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης στην Α’ Γυμνασίου – που πριν μερικά χρόνια, μαζί με τη Θεατρική Αγωγή, αποτελούσε “μάθημα αιχμής και γοήτρου” των Μουσικών Σχολείων, μιας και διδασκόταν συστηματικά για πέντε συνολικά ώρες στο Γυμνάσιο.

Πιστεύοντας ακράδαντα πως, παράλληλα με την πλούσια μουσική εκπαίδευση, που παρέχουν σήμερα τα Μουσικά Σχολεία, η διδασκαλία και άλλων μορφών τέχνης (εικαστικών τεχνών, ποίησης, θεάτρου, φωτογραφίας – στο μέτρο βέβαια του εφικτού) συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας περισσότερο ολοκληρωμένης καλλιτεχνικής συγκρότησης των μαθητών, παραθέτουμε  από την πλούσια εικαστική παραγωγή των τελευταίων χρόνων ένα μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Τα έργα ανήκουν τα περισσότερα στη σχολική χρονιά 2017-2018 (υποσχόμαστε μία ακόμα ανάρτηση με έργα των τελευταίων δύο χρόνων) και ταξινομούνται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

 

 α. Αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγγείων (ξεστό παστέλ),

 β. Έγχρωμα αφαιρετικά & “νεκρές φύσεις” (τέμπερες και λαδοπαστέλ),

 γ. Ασπρόμαυρα σχέδια, εκ του φυσικού, πορτραίτα & “νεκρές φύσεις” (μολύβι),

 δ. Ασπρόμαυρα σχέδια σε κάναβο (μολύβι)

 δ. Ψηφιδωτά (χαρτί).

Θανάσης Τσουκνίδας

  • Τα έργα που παρατίθενται φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές/τριες:

Αλκυόνη Ταφύλη (εικ. 2),

Νίκο Τσιάντα (εικ. 3),

Σοφία Τσιακμάκη (εικ. 4),

Μαρία Ταμπακοπούλου (εικ. 5),

Βασιλίνα Σακκά (εικ. 6)

Ειρήνη Τεντολούρη (εικ.7, 11)

Ραφαηλία Γιαννιώτη (εικ. 8)

Μαριάνθη Τσιόβολου (εικ. 9, 10)

Νίκο Λιάππη (12)

Αγγελίνα Γκόλια (13, 14)

Σοφία Τσιτσώνη (15)

Ανθή Μπίλλα (16)

Νικόλα Παππά (17, 19, 20, 21)

Αντώνη Τσιούλη (18)

Χρήστο Τύμπα (22)

Γιώργο Iffert (23)

Κωνσταντίνα Μουργελά (24)

Εριέττα Στεφάνου (25)

Έλενα Παπαποστόλου (26)