Πρόγραμμα Erasmus+: «My biggest dream-better world»

Πρόγραμμα Erasmus+: «My biggest dream-better world»

 Συνάντηση 8  σχολείων της Ευρώπης στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

 από 17 έως 22 Οκτωβρίου 2022

Από τις 17 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 στα Τρίκαλα και στο Μουσικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών οκτώ σχολείων της Ευρώπης, με τα οποία συνεργαζόμαστε κατά τα σχολικά έτη 2021-23 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «My biggest dreambetter world»   που συντονίζει το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων.

  Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι:

  • Vilniaus Zemynos Gimnazija -ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
  • LICEUL TEORETIC MARIN PREDA – ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • Polo Liceale Statale ” Mattioli”- ΙΤΑΛΙΑ
  • Drzavno Uciliste, “Dimitar Vlahov”- ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • EPRALIMA ESCOLA-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • Hüseyin Bürge Anadolu Lisesi-ΤΟΥΡΚΙΑ
  • Μουσικό Σχολείο Τρικάλων – ΕΛΛΑΔΑ

Οι συνεργάτες μας άρχισαν να καταφτάνουν  στην πόλη μας από το Σάββατο στις 15 Οκτωβρίου το βράδυ, και κάποιες αποστολές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια οικογενειών του σχολείου μας, ενώ οι εκπαιδευτικοί σε ξενοδοχεία της πόλης.

Την Τρίτη 18-10-2022, το πρωί όλες οι ομάδες συναντήθηκαν στο σχολείο με χαρούμενη διάθεση για μια δημιουργική εβδομάδα με εργαστήρια μουσικά και εικαστικά και περιήγηση στα μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής μας.

Η  διευθύντρια κ. Βασιλική Λύτρα και η εκπαιδευτική κοινότητα υποδέχτηκε τους επισκέπτες μας στην αίθουσα συναυλιών του  σχολείου. Μαθητές με την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Όλγας Ευσταθιάδη έπαιξαν έργα για πιάνο, ενώ η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής με μαέστρο τον καθηγητή κ. Νικόλαο Κοφίνα παρουσίασε ένα αφιέρωμα στη λαϊκή μουσική.

Ακολούθησε η παρουσίαση των σχολείων από τους μαθητές και η παραλαβή των πινάκων που φιλοτέχνησαν οι μαθητές μας για κάθε χώρα με το «καλώς ήρθατε» στη γλώσσα τους. Ακολούθησε η ξενάγηση στο χώρο του σχολείου και η παρακολούθηση διδασκαλίας ατομικών οργάνων και  το εργαστήριο Βυζαντινής Μουσικής που οργάνωσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Δήμητρα Κοσβύρα και κ. Μαρία Κοσβύρα.

Μετά το τέλος των εργασιών οι μαθητές απόλαυσαν ελληνικό φαγητό στο εστιατόριο του σχολείου με παραδοσιακές γεύσεις από την Ελλάδα.

Την Τετάρτη 19-10-2022 ξεκίνησε το οδοιπορικό μας στη γειτονική Καλαμπάκα. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ψηφιακής  Απεικόνισης και στη συνέχεια τη Μονή Ρουσάνου στα Μετέωρα. Όλοι οι μαθητές μετά την ξενάγηση έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους κάνοντας πράξη το εργαστήριο που παρακολούθησαν την προηγούμενη ημέρα.

Την Πέμπτη  20-10-2022 ακολουθήσαμε τη διαδρομή προς τους Δελφούς.

Η πρώτη μας στάση έγινε στο Μουσείο των Θερμοπυλών και στον χώρο του ανδριάντα του Λεωνίδα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον χώρο του Μαντείου των Δελφών, στο στάδιο αλλά και στο μουσείο των Δελφών.

Το γεύμα στην Ιτέα έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενούς μας να παρατηρήσουν την εναλλαγή του φυσικού τοπίου ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα μια εναλλαγή που πάντα γοητεύει τους βόρειους, ειδικά, λαούς.

Την Παρασκευή 21-10-2022 η ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση και εργαστήριο στο Μουσείο Τσιτσάνη. Οι μαθητές παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια από τη χώρα τους με θέμα τη χαρά και την ευτυχία. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης μας και έγινε ενημέρωση από τον υπεύθυνο κ. Μιχαλάκη Αθανάσιο για την «έξυπνη πόλη» και την τεχνολογία που εφαρμόζει ο Δήμος Τρικκαίων, ώστε να μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο κόσμο στους δημότες του.

Κατόπιν στο σχολείο συνεχίστηκαν τα εργαστήρια σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι μαθητές παρακολούθησαν σεμινάριο-εργαστήριο σύνθεσης μουσικής με ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Ιωάννη Σπυράκη. Επίσης κάθε ομάδα μελέτησε  ένα μύθο άλλης χώρας και παρουσίασε τα συμπεράσματα προσπαθώντας να βρει διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα σε μύθους της δικής της χώρας.

Παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικές φωτογραφίες κτιρίων, περιοχών της πόλης κλπ.  από κάθε χώρα του χθες και του σήμερα στην προσπάθειά μας να εξηγήσουμε  πόσο μπορεί να επηρεάσει κάθε αλλαγή σε ένα καλύτερο κόσμο. Το σχολείο της  Βόρειας Μακεδονίας είχε ήδη τυπώσει  αυτές τις εικόνες  σε μορφή που να μπορεί να διαβαστεί από άτομα με προβλήματα στην όραση.

Το βράδυ της Παρασκευής έγινε το αποχαιρετιστήριο δείπνο με την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής και των ατομικών αναμνηστικών δώρων που φιλοτέχνησαν  οι καθηγήτριες κ. Δήμητρα Κοσβύρα και κ. Μαρία Κοσβύρα .

 

Οι φιλοξενούμενοι  ευχαρίστησαν  τη σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, για την ένθερμη υποδοχή, τη φιλοξενία, την επιτυχημένη εβδομάδα που διοργάνωσε και για την άψογη συνεργασία της. Παράλληλα επεσήμαναν την τεράστια δουλειά που απαιτούν τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών, την ευθύνη που δημιουργούν και την ενασχόληση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών 24 ώρες το 24ωρο. Εξήγησαν ότι τα προγράμματα Erasmus δεν προσφέρουν την ευκαιρία μόνο για ένα ταξίδι, αλλά και για μια σειρά από δραστηριότητες πάνω σε μια θεματική που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σχολείο και ότι όλοι οι μαθητές δουλεύουν με μια διεθνή ομάδα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την αυτογνωσία όσο και για την καλλιέργεια των εφήβων. Ένα πρόγραμμα Erasmus, τόνισαν, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να επικοινωνήσουν και να αλληλοεπιδράσουν και το ίδιο το πρόγραμμα με τη δυναμική του γίνεται το μέσο εξάλειψης των προκαταλήψεων και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

Το Σάββατο 22-10-2022, όλες οι ομάδες αναχώρησαν για τον τόπο τους με όμορφες εικόνες και εμπειρίες από το σχολείο μας και την περιοχή μας.

Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες των μαθητών μας για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, συγχαίρουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου  που συμμετείχαν και στήριξαν τις δραστηριότητες της εβδομάδας, και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία του προγράμματος.

Θερμά συγχαρητήρια στην Παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας, για τον λεπτομερή και άψογο σχεδιασμό, για το μεράκι που επέδειξε, για την άοκνη προσπάθειά της και για τη συμβολή της στο άνοιγμα νέων προοπτικών για το σχολείο μας. Επόμενη συνάντηση στο τέλος  Γενάρη στη Ρουμανία στο LICEUL TEORETIC MARIN PREDA!