Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων στην Έκθεση «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ, Από τον Γύζη έως το σήμερα»

Φωτογραφίες!!!

Η Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή – Ιατρού αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα πολιτισμού στην πόλη μας, προσφέροντάς μας ευκαιρίες να έρθουμε σε επαφή με την Τέχνη.
Μια τέτοια ευκαιρία είχε ομάδα μαθητών Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, η οποία την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 επισκέφθηκε την Έκθεση «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ, Από τον Γύζη έως το σήμερα», στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης που διοργανώθηκε από τη γράφουσα Γεωργία Κολοβελώνη.
Η Έκθεση, σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη, Ιστορικού Τέχνης και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελεί, όπως αναφέρει στο καλαίσθητο πρόγραμμα η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Στεφανία Γ. Τριγώνη, «ένα πανόραμα της ελληνικής ζωγραφικής, με έργα από ιδιωτικές συλλογές, στις οποίες παρουσιάζονται ιστορικοί καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ελληνική ζωγραφική, καθώς και σύγχρονοι καλλιτέχνες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή». Ανάμεσά τους ο Νικόλαος Γύζης, ο Περικλής Πανταζής, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Θεόδωρος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο Ιωάννης Αλταμούρας, ο Αιμίλιος Προσαλέντης, ο Δημήτριος Γιολδάσης, ο Γιώργος Γούλας, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, ο Mayo (Αντώνης Μαλλιαράκης), o Βαλέριος Καλούτσης, ο Γιώργος Γκολφίνος, ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, ο Κώστας Ντιός.
Η περιδιάβαση στην Τέχνη αυτών των ξεχωριστών ζωγράφων απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα από την καθοδήγηση του εικαστικού και χαράκτη Ηλία Κοτσίρα, ο οποίος, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συνεπικουρούμενος από τον εικαστικό Άγγελο Κοτσίρα, μας προσκάλεσε να ξαναγίνουμε παιδιά και να δούμε με νέα ματιά την Τέχνη αλλά και τον κόσμο γύρω μας, προσφέροντάς μας μια υπέροχη εμπειρία, ένα βιωματικό μάθημα μεγάλης παιδευτικής αξίας.
Αν η Τέχνη, όπως σημειώνει ο Pablo Picasso, είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια, αναμφίβολα η καταβύθιση στον ιδιαίτερο κόσμο του κάθε καλλιτέχνη μάς πρόσφερε ψήγματα αυτής της αλήθειας, της τόσο κοινής αλλά συνάμα τόσο διαφορετικής για τον καθέναν μας.

Η Διευθύντρια
Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA