15 Ιανουαρίου: Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με τον συγγραφέα Βασίλη Ρούβαλη. Συντονίστριες εκπαιδευτικοί: Γεωργία Κολοβελώνη, Αλεξάνδρα Χιώτη

Έχοντας ως αφορμή το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, το οποίο αποτελεί πεδίο ενασχόλησής μας τη φετινή χρονιά, αλλά και στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας, ύστερα από πρωτοβουλία των φιλολόγων μας Γεωργίας Κολοβελώνη και Αλεξάνδρας Χιώτη, μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου παρακολουθήσαμε σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με τον σύγχρονο ποιητή Βασίλη Ρούβαλη, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016.

Μέσα σε ένα θερμό και φιλικό κλίμα ήρθαμε σε επαφή με θεμελιώδεις έννοιες της ποιητικής τέχνης, βασιζόμενοι στην προσωπική μας έκφραση και αντίληψη, και προβληματιστήκαμε για τον ρόλο του ποιητή και της ποίησης στη σύγχρονη εποχή. Έχοντας κάνει τη σχετική προεργασία στην τάξη, αναγνώσαμε και αναλύσαμε ένα από τα κείμενα της ποιητικής συλλογής του συγγραφέα με τίτλο «Επιστολές σε ποιητή». Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με την επιστολή στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη. Ακολούθησε η ανάλογη συζήτηση.

Τέλος, μας ζητήθηκε να συνθέσουμε οι ίδιοι ένα σύντομο ποίημα, βάσει ενός «γεωμετρικού» προτύπου που μας δόθηκε, εμπειρία πρωτόγνωρη για πολλούς από εμάς, αναμφίβολα αποδοτική. Διαβάσαμε τις δημιουργίες μας στην ομάδα και τις σχολιάσαμε.

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε κάποιες από τις φωτογραφίες του ποιητή, από τη σχετική έκθεση φωτογραφίας που παρουσίασε στην πόλη μας, και να προβληματιστούμε για τη σχέση φωτογραφίας και ποίησης.

Οι εντυπώσεις όλων των μαθητών από το σεμινάριο ήταν άκρως θετικές, δίχως να χωρά αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα αυτής της δράσης, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία της δημιουργικής έκφρασης.

 

Οι μαθήτριες του Α2 Λυκείου

Σάρρη Διονυσία, Μπουτσιώλη Μελίνα, Φλιούκα Αλίκη