Δεκέμβριος 2015: «Το δέντρο των ποιημάτων». Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Λογοτεχνικό Εργαστήρι Δημιουργικής γραφής: Η ποίηση συναντά τη μουσική». Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Γεωργία Κολοβελώνη, Αλεξάνδρα Χιώτη, Ιωάννης Μπέης

«Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα. Χτύπησα την πόρτα και μπήκα. Μου ‘δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό. ?Είδες – μου λέει – γεννήθηκε η ευσπλαχνία?. Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ.
Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δε θα ‘χαμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ’ αυτό».

Οι στίχοι αυτοί του Τάσου Λειβαδίτη, μαζί με στίχους άλλων ποιητών αλλά και μαθητών, κοσμούν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων. Μαθητές του Λυκείου ζωγράφισαν κάρτες, στις οποίες έγραψαν αγαπημένα τους ποιήματα και στόλισαν μ? αυτές «Το δέντρο των ποιημάτων», αποδεικνύοντας ότι η πρωτοτυπία και η φαντασία μπορούν να φέρουν την ποίηση ακόμη και στα κλαδιά ενός δέντρου.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Λογοτεχνικό Εργαστήρι Δημιουργικής γραφής: Η ποίηση συναντά τη μουσική», το οποίο υλοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016, με συντονίστρια εκπαιδευτικό τη Γεωργία Κολοβελώνη και συμμετέχοντες την Αλεξάνδρα Χιώτη και τον Ιωάννη Μπέη. Σημαντικοί ποιητές, όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, η Κική Δημουλά, ο Κώστας Καρυωτάκης, αλλά και ο Φερνάντο Πεσσόα, βρήκαν μια θέση στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο των ποιημάτων. Μεταξύ αυτών και ο συμπολίτης ποιητής Ηλίας Κεφάλας, με ένα χαϊκού στο πνεύμα των ημερών: «Έρχονται χιόνια / κι εγώ μονάχος μέσα/ θα σου τραγουδώ».

Αρκετοί μαθητές αποπειράθηκαν να γράψουν τα δικά τους ποιήματα, θέτοντας ερωτήματα, αποτυπώνοντας τη χαρούμενη διάθεση των γιορτών ή διατυπώνοντας προβληματισμούς. Μας προσκαλούν στο «δείπνο της μνήμης», αναρωτιούνται «Αν την φώναζα, τι;», κοινωνούν τη χαρά τους «Χριστούγεννα φτάνουν / τα γέλια με πιάνουν», διατυπώνουν ευχές: «Είθε να μοιάζουν / τα Χριστούγεννά μας με / χιονονιφάδες // και η καθεμιά / απλόχερα να δώσει / τη μαγεία που λείπει».

Τη μαγεία που λείπει, την οποία όλοι αναζητούμε στην καθημερινότητά μας, στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων τη βρίσκουμε και φέτος μέσα από την ποίηση και νιώθουμε τυχεροί, μαθητές και διδάσκοντες, που η ώσμωση με τις λέξεις και τη γραφή αποτελεί συστατικό της δικής μας καθημερινότητας, προσφέροντάς μας τη χαρά της δημιουργίας και της επαφή με την τέχνη.

 

Η συντονίστρια

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA.