Ημέρα μνήμης θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων – Συντονίστρια εκπαιδευτικός: Γεωργία Κολοβελώνη

Η εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια βασική προτεραιότητα στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, όπως και σε πολλά σχολεία της Ελλάδας. Έτσι και φέτος τιμήσαμε την επέτειο μνήμης του  Ολοκαυτώματος με μια εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα η οποία έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος μας ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές για το θέμα, να προβληματιστούν  σχετικά με το φαινόμενο του ρατσισμού, αλλά και να  ευαισθητοποιηθούν, ώστε να υιοθετούν κριτική στάση απέναντι σ’ αυτό.

Αρχικά παρουσιάστηκαν δύο  εκπαιδευτικά προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, τα οποία εκπονούνται τα τελευταία  χρόνια στο σχολείο μας υπό τον συντονισμό της γράφουσας, το πρόγραμμα Crocus και το Butterfly Project, τα οποία μέσα από κατάλληλα επιλεγμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στοχεύουν στο να γνωρίσουν οι μαθητές το θέμα του Ολοκαυτώματος και τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας.

Στη συνέχεια η γράφουσα παρουσίασε το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, μιλώντας μεταξύ άλλων για  την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη, την αρχή του διωγμού των Εβραίων, την ιστορική διαδρομή της κλιμάκωσης του Ολοκαυτώματος και την εφαρμογή της  «τελικής λύσης».

Κατόπιν προβλήθηκε η ταινία  «Ας είναι η μνήμη σου αγάπη», στην οποία ο Οββαδία Μπαρούχ, ένας Ελληνοεβραίος της Θεσσαλονίκης, επιζών του Ολοκαυτώματος,  διηγείται την προσωπική του ιστορία περιδιαβαίνοντας ο ίδιος τις τοποθεσίες όπου συνέβησαν τα γεγονότα. Επιλέξαμε φέτος την προβολή μιας ταινίας μαρτυρίας, καθώς οι προσωπικές μαρτυρίες των επιζώντων είναι πολύ σημαντικές για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, αφού μας επιτρέπουν να ακούσουμε έναν επιζώντα να διηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη δική του ιστορία.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση στις τάξεις. Μέσα από την έκφραση απόψεων και προβληματισμών, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε για άλλη μια φορά την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία, το χρέος μας για τη διατήρηση της μνήμης και τη δέσμευσή μας να στεκόμαστε κριτικά απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Συνέβη, γράφει ο Πρίμο Λέβι,  επομένως  μπορεί να ξανασυμβεί: αυτή είναι η ουσία των όσων έχουμε να πούμε.

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M. Ed., MA