Εκδήλωση της Β’θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων προς τιμήν των εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν

Φωτογραφίες και video.

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, η Διεύθυνση Β´θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων διοργάνωσε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση στην οποία τιμήθηκαν συνάδελφοι όλων των Σχολείων του νομού οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς (Αύγουστος 2023). Τους εκπαιδευτικούς του κάθε Σχολείου αποχαιρέτησε εκ μέρους του Συλλόγου διδασκόντων ένας καθηγητής, που με σύντομη ομιλία τόνισε την συμβολή των αποχωρησάντων στις σχολικές τους μονάδες. Ο προϊστάμενος της Β’θμιας εκπαίδευσης Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, στον εισαγωγικό του χαιρετισμό εξήρε το πολύχρονο έργο των εκπαιδευτικών αυτών, ευχόμενος να χαρούν τα χρόνια της συνταξιοδότησης με υγεία και δημιουργικές ενασχολήσεις.
Από το Σχολείο μας φέτος συνταξιοδοτήθηκαν δύο εκλεκτοί συνάδελφοι και στην αποχαιρετιστήρια ομιλία αναφέρθηκαν τα εξής:
«Με συγκίνηση ανεβαίνω στο βήμα αυτό σήμερα, για να αποχαιρετίσω εκ μέρους της Διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων τους δύο αγαπητούς συναδέλφους Ελένη Αργυροπούλου και Θανάση Τσουκνίδα, οι οποίοι είναι πλέον συνταξιούχοι. Θα αναφερθώ συνοπτικά (με αυτή την αλφαβητική σειρά) στην προσφορά του καθενός κατά την μακροχρόνια (σχεδόν σαραντάχρονη) υπηρεσία τους στην εκπαίδευση και στο Σχολείο μας ειδικότερα. Και με τους δύο συναδέλφους τοποθετηθήκαμε ταυτόχρονα στο Μουσικό Σχολείο το 2003 και είχα τη χαρά της προσωπικής γνωριμίας και συνεργασίας μαζί τους, που μέσα στην εικοσαετία εξελίχθηκε σε φιλία.
Η Ελένη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, υπήρξε αθλήτρια στο αγώνισμα του ακοντισμού (έφτασε και στην εθνική ομάδα) και έχει στο ενεργητικό της πολλές νίκες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Δυναμική, αποφασιστική, με πληθωρικό και δοτικό χαρακτήρα, πέρα από την επαγγελματική της ενασχόληση, μπήκε και στον στίβο της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, και εξελέγη δημοτική σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων και αργότερα περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας. Τις θέσεις αυτές υπηρέτησε επί μακρόν με συνέπεια και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις πρόθυμα προσέφερε όποια βοήθεια της ζητήθηκε, ή με δική της πρωτοβουλία, στο Σχολείο, το οποίο επισκεπτόταν σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Επιστρέφοντας οριστικά, όταν σταμάτησε την ενασχόλησή της με τα κοινά, ήταν εμφανέστατη η αγάπη της για το μάθημά της, την οποία μετέδωσε στους μαθητές που τόσο ανάγκη έχουν την κίνηση! Πάντα με τη φόρμα, έτρεχε, γυμναζόταν και χόρευε μαζί τους με κέφι και ζωντάνια. Συμμετείχε ενεργά σε προγράμματα Erasmus, αναλαμβάνοντας –μεταξύ άλλων- τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων με συλλόγους της περιοχής, καθώς και παραδοσιακά κεράσματα, παιχνίδια και χορούς που όλοι απολάμβαναν. Η Ελένη ήταν αγαπητή σε συναδέλφους, μαθητές και γονείς και άφησε θετικό αποτύπωμα στο Σχολείο σε όλα τα χρόνια της υπηρεσίας της.
Ο Θανάσης, φιλόλογος με γνώσεις, ευαισθησίες και ταλέντα που ξεπερνούν τα όρια του γνωστικού του αντικειμένου (όπως συνηθίζουμε να λέμε) υπηρέτησε και αυτός για είκοσι χρόνια στο Σχολείο μας. Άνθρωπος ήρεμος, διακριτικός, αθόρυβος σχεδόν, επετέλεσε σπουδαίο έργο τόσο με τους μαθητές του όσο και στο Σχολείο γενικότερα. Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο βρέθηκε στην Αθωνιάδα Σχολή, όπου δίδαξε επί σειρά ετών. Η παραμονή του εκεί και η συναναστροφή του με πνευματικούς ανθρώπους, οι θεολογικές και φιλοσοφικές συζητήσεις για θέματα υπαρξιακά, τέχνης κ.α. άφησαν έντονο το αποτύπωμα όχι μόνο στην πνευματικότητα του Θανάση αλλά και στον χαρακτήρα του. Καλλιτεχνική φύση ο ίδιος, καλλιγράφος, αγιογράφος, ξυλογλύπτης και λάτρης της αρχαιολογίας, της Ιστορίας, του βιβλίου και της μελέτης, μετέδωσε τις αγάπες του αυτές στους μαθητές του. Ο Θανάσης είναι ο «καλός σπορέας» που σπέρνει τον σπόρο και περιμένει υπομονετικά να ωριμάσει ο καρπός. Αυτό ακριβώς έκανε και με τη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας, που είναι δικό του δημιούργημα. Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε με δέκα βιβλία και σήμερα αριθμεί πάνω από 3000 τόμους, καθώς επίσης και πλούσια δισκοθήκη, όλα καταχωρημένα και αρχειοθετημένα. Στον χώρο της βιβλιοθήκης, επιμελήθηκε και την μόνιμη έκθεση πετρωμάτων και απολιθωμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, καθώς και διάκοσμο με έργα μαθητών. Τα παιδιά αγκάλιασαν τον χώρο αυτόν και ανέλαβαν εθελοντικά τη λειτουργία της βιβλιοθήκης στα διαλείματά τους, ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές. Στις εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις που συντόνιζε ως αρχηγός, η προετοιμασία των μαθητών για τον χώρο ή τα μέρη που θα επισκέπτονταν ήταν αξιοζήλευτη, και πάντα περιελάμβανε έντυπο πληροφοριακό υλικό που έγραφε ιδιοχείρως με τον απαράμιλλο γραφικό του χαρακτήρα. Σε επίπεδο Συλλόγου, οι παρεμβάσεις και προτάσεις και των δύο συναδέλφων ήταν πάντα ευπρόσδεκτες, καθώς χαρακτηρίζονταν από σοβαρότητα και ενδιαφέρον για τους μαθητές και τον κλάδο, με αίσθημα ευθύνης και αγάπης απέναντι στο λειτούργημά τους.
Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα γι αυτούς τους δυο συναδέλφους, που η απουσία τους φέτος είναι αισθητή σε μαθητές και συναδέλφους. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω κλείνοντας είναι ότι άφησαν έντονο και θετικότατο το αποτύπωμά τους και θέλω να πιστεύω ότι θα αποτελούν πρότυπο για μαθητές που ευτύχησαν να τους έχουν ως διδάσκοντες. Εύχομαι, και εκ μέρους των συναδέλφων του Μ.Σ. , να απολαύσουν το νέο κεφάλαιο της ζωής τους με υγεία και δημιουργική διάθεση, και να χαρούνε τις οικογένειές τους και ο,τι αγαπούν. Το Σχολείο μας θα είναι πάντα ανοιχτό για εσάς, Ελένη και Θανάση, και θα χαιρόμαστε να μας επισκέπτεστε όποτε θέλετε»
Ήταν μια πολύ όμορφη και ζεστή εκδήλωση, που έκλεισε με την παρουσίαση μουσικού προγράμματος από τους μαθητές του συνόλου ποικίλης μουσικής, υπό την διεύθυνση του Νίκου Κοφίνα, το οποίο ενθουσίασε όλους τους παρευρισκόμενους.

Δρ Φανή Μπαλαμώτη