Βραδιά Αστροπαρατήρησης στο σχολείο μας

Φωτογραφίες και video.

Όσοι συμμετείχαμε στην ξεχωριστή βραδιά αστροπαρατήρησης που πραγ-ματοποιήθηκε την Κυριακή 26/11/2023 στο Μουσικό σχολείο Τρικάλων, κερδίσαμε μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία.

Στην πίσω αυλή του σχολείου μας ο καθηγητής μας κ. Θεοφάνης Καρούτης είχε «στήσει» τηλεσκόπια με τα οποία παρατηρήσαμε τους δυο μεγαλύτερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος : τον Δία με τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του και τον Κρόνο με τα δαχτυλίδια του. Επίσης μιλήσαμε για το ηλιακό μας σύστημα και την εξερεύνησή του, για το γαλαξία μας και για το γειτονικό μας άστρο τον α του Κενταύρου (και τι θα σήμαινε ενδεχόμενη «επικοινωνία» με αυτό). Ακόμη μάθαμε πώς με βάση τη Μεγάλη άρκτο εντο-πίζουμε άλλους αστερισμούς και τον Πολικό αστέρα. Σ’ όλα αυτά πρόσφεραν τη βοήθειά τους ο κ. Γιώργος Παππάς και ο κ. Γιώργος Μπομπόκας.

Αυτή η βραδιά θα μας μείνει αξέχαστη και αδημονούμε για την επόμενη.
Ειρήνη – Χρυσοβαλάντια Λάκκη, Μαρία Λάμπα – Γ’ γυμνασίου.

Στην αστροπαρατήρηση πέρασα πολύ ωραία! Έμαθα πολλά καινούργια πράγματα για το γαλαξία μας και τα αστέρια, έμαθα να αναγνωρίζω αστε-ρισμούς και πλανήτες. Επίσης μέσα από το τηλεσκόπιο είδα τον Δία και τον Κρόνο. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία! Αν και είχε κρύο άξιζε τον κόπο και θα το ξανάκανα στα σίγουρα.
Έλενα Παπαγιάννη – Α’ Λυκείου.

Το ραντεβού μας για τη συνάντηση με τα άστρα ήταν στο σχολείο μας μια βραδιά του Νοέμβρη. Το κρύο ήταν τσουχτερό αλλά ποιός νοιάστηκε όταν είχαμε ολόκληρο ηλιακό σύστημα να μας παρακινεί να το ανακαλύψουμε! Με τη βοήθεια του κ. Καρούτη και άλλων καθηγητών (και φυσικά των δυο τηλε-σκοπίων) μας δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον μεγαλοπρεπή Κρόνο με τους δακτυλίους του και τον λαμπρό Δία με τέσσερα φεγγάρια του. Ακόμα, διακρίναμε πολλούς αστερισμούς όπως την καλοσυνάτη Κασσιόπη καθώς και την Ανδρομέδα παρά την κάποια δυσκολία από το σχεδόν γεμάτο φεγγάρι της βραδιάς. Όλα δημιουργούσαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα γύρω μας.
Αισθανόμασταν να ταξιδεύουμε με ασύλληπτες ταχύτητες προσπερνώντας μαύρες τρύπες και παρακολουθώντας γαλαξίες με διάμετρο που μετριέται σε εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός.
Ζεστάναμε την τσουχτερή βραδιά με ερωτήσεις για τον Πολικό αστέρα και με δορυφόρους να τριγυρνάνε ανέμελα στον ουρανό και το όνομα του γαλαξία μας να μένει αξέχαστο : Milky way, πόσα βράδια θα εμπνεύσεις ακόμα!
Αικατερίνη Τζίκα – Γ’ γυμνασίου.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου συναντηθήκαμε στο σχολείο με καθηγητές και συμμαθητές μου για μια βραδιά αστροπαρατήρησης. Ήταν κάτι καινούργιο για μένα καθώς δεν είχα ποτέ συμμετοχή σε κάτι παρόμοιο. Έμαθα πολλά καινούργια πράγματα τα οποία με έκαναν να δω τον κόσμο μέσα από μια άλλη οπτική. Ήταν μια αξέχαστη και πολύ δημιουργική εμπειρία. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να το ξανακάνω.
Θεοδώρα Μπαλούκα – Α’ Λυκείου