Εκπαιδευτικό ταξίδι του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων από 21 έως 25 Μαρτίου 2024 πραγματοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, βιώνοντας μια μεγάλης παιδευτικής αξίας εμπειρία.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου η αποστολή του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, η οποία είναι ένα ιστορικό ελληνικό σχολείο και ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, καθώς ιδρύθηκε το 1454 από τον Γεννάδιο Σχολάριο και αποτελεί συνέχεια της Πατριαρχικής Ακαδημίας που υπήρχε και πριν την Άλωση και εκπαίδευε τα ανώτερα στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκεί τύχαμε θερμής υποδοχής από τον Διευθυντή της Σχολής κ. Δημήτρη Ζώτο και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, αλλά και να παρακολουθήσουν τους μαθητές της Σχολής σε μια πρόβα παραδοσιακών χορών, η οποία εξελίχθηκε σε μια αυθόρμητη σύμπραξη επί σκηνής, με τον χορό και το τραγούδι να φέρνουν κοντά τους μαθητές, εγκαινιάζοντας μια παιδαγωγική αλληλεπίδραση των δύο σχολείων και θέτοντας τα θεμέλια για αμοιβαία φιλία και συνεργασία. Παράλληλα, το σχολείο μας πρόσφερε βιβλία προς εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης της Σχολής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας Βυζαντινή Χορωδία μαθητών του σχολείου μας και του Μουσικού Σχολείου Καβάλας βίωσε τη μοναδική εμπειρία να ψάλει την Α΄ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Υψωμαθείων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μαξίμου. Οι κατανυκτικές φωνές των μαθητών, καθώς έψαλαν μελωδικά τον Ακάθιστο Ύμνο, πρόσφεραν σε όλους μας τη γνήσια συγκίνηση της βίωσης της ακολουθίας στον κατεξοχήν χώρο της, σε εκκλησία της Πόλης, της Βασιλεύουσας, στην Πόλη των πόλεων, όπου για πρώτη φορά κατά τον 7ο αιώνα ο λαός της Κωνσταντινούπολης, αφού σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων, την οποία απέδωσε στην πολύτιμη συνδρομή της Θεοτόκου, έψαλε όρθιος στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο.
Το βράδυ το κοινό δείπνο και γλέντι όλων των συμμετεχόντων σχολείων μάς έδωσε την ευκαιρία να γευτούμε παραδοσιακές γεύσεις της Πόλης, αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των σχολείων μας.

Το Σάββατο 23 Μαρτίου είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στα βασικά αξιοθέατα της Πόλης, να δούμε τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, να επισκεφτούμε την Αγία Σοφία, η οποία επί μία χιλιετία αποτέλεσε το κέντρο της πολιτικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, να απολαύσουμε μια μικρή κρουαζιέρα στον Βόσπορο και να γνωρίσουμε την αρχαία Χαλκηδόνα (σημερινό Καντίκιοϊ), που αποτελεί το οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της ασιατικής Κωνσταντινούπολης. Εδώ σώζεται μέχρι σήμερα μεγάλος αριθμός ελληνικών εκκλησιών, γεγονός που μαρτυρά την ανάπτυξη μιας σημαντικής κοινότητας Ρωμιών της ασιατικής πλευράς. Παράλληλα, πήραμε μια γεύση από τη ζωή στην Πόλη, την πλατεία Ταξίμ, την παραδοσιακή γειτονιά του Πέραν, την Ιστικλάλ, έναν από τους πιο διάσημους πεζόδρομους της Ανατολής.
Στις 24 Μαρτίου, ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, επισκεφτήκαμε το Πατριαρχείο, για την καθιερωμένη Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Aπολαύσαμε το εξαιρετικό κήρυγμα του Επισκόπου Κώου και Νισύρου και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε κλίμα κατάνυξης την κουρά ενός διακόνου από την Ουκρανία, ο οποίος θα διακονήσει στην Ιερά Μητρόπολη Κορέας, καθώς και τη λιτάνευση των ιερών εικόνων από τον Πατριάρχη και τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς.
Κλίμα κατάνυξης βιώσαμε και το βράδυ της ίδιας μέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σισλί, στην εκδήλωση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος στην ομιλία του προς το κοινό έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για τη δύναμη της μουσικής, κάνοντας παράλληλα αναφορές στη σύγχρονη κοινωνική κατάσταση.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το Ορατόριο «Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία με μοναδικό τρόπο απέδωσε αυτούς τους μελοποιημένους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και τους ψαλμούς σε μορφή λαϊκού ορατορίου, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε το κλείσιμο της συναυλίας, κατά το οποίο πλήθος ομογενών, εκδρομέων και μαθητών που ήταν παρόντες έψαλαν όλοι μαζί όρθιοι το «Τη Υπερμάχω», σε μια μοναδική στιγμή μυσταγωγικής μέθεξης, η οποία μας εισήγαγε, μαζί με τους ύμνους, στο πνεύμα των επερχόμενων ημερών του Πάσχα.

Στο ταξίδι της επιστροφής ήμασταν γεμάτοι ήχους, εικόνες, εμπειρίες, οι οποίες αποτέλεσαν ένα σπουδαίο ‘μάθημα’ για όλους μας, κυρίως για τους μαθητές μας, καθώς η μάθηση δεν περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους της σχολικής αίθουσας αλλά διαχέεται και διακτινώνεται όπου υπάρχουν ευήκοα ώτα που είναι ικανά αλλά και πρόθυμα να προσλάβουν ό,τι ορατό και ό,τι αθέατο αλλά ουσιαστικό τους προσφέρεται.

Γι’ αυτήν την υπέροχη διαδρομή θερμά συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστίες οφείλουμε τόσο στους εξαιρετικούς μαθητές μας, όσο και στις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Μαρία Κοσβύρα και Δήμητρα Κοσβύρα, οι οποίες τους προετοίμασαν άψογα, ώστε να ανταποκριθούν στις μουσικές απαιτήσεις της διοργάνωσης. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στους εκπαιδευτικούς Χρήστο Κωστάκη και Πρόδρομο Κούκο, οι οποίοι συνέβαλαν στην άψογη οργάνωση της μετακίνησης.

Η Κωνσταντινούπολη, ξεπερνώντας τα συμβατικά όρια που ορίζουν μια πόλη, έχει ήδη κατακτήσει τον νου και την ψυχή μας. Κλείνουμε τα μάτια μας και την αφουγκραζόμαστε να πορεύεται αιώνες τώρα στον χρόνο, κουβαλώντας το ιστορικό παρελθόν της, προσκαλώντας μας σε ένα αέναο ταξίδι εξερεύνησης.

Η Διευθύντρια
Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA