Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με θέμα «Η συμβολή ξένων αρχαιολόγων στη μελέτη και κατανόηση του Μυκηναικού πολιτισμού» που εκπονήσαμε φέτος με τους μαθητές της Β’ Λυκείου, πραγματοποιήσαμε το τριήμερο 12-14/4 εκδρομή στην Αργολίδα (Επίδαυρο, Ναύπλιο, Μυκήνες), για να δούμε απο κοντά κάποια απ´ τα σημαντικότερα μέρη που άνθισε ο πολιτισμός αυτός. Η σωστή προετοιμασία, η θετική διάθεση, προθυμία, συνεργατικότητα και συνέπεια των παιδιών, το υπέροχο Αργολικό τοπίο και ο καλοκαιρινός καιρός προεξοφλούσαν την επιτυχία της εκδρομής μας! Αρχίσαμε την περιοδεία μας την Παρασκευή 12/4 από τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, όπου περιηγηθήκαμε στο Ασκληπιείο, το στάδιο, το θέατρο και τέλος στο Μουσείο του χώρου. Η μερα μας τελείωσε σε γραφικό ταβερνάκι, με μουσική, τραγούδι και χορό όλοι μαζί δίπλα στη θάλασσα. Το Σάββατο 13/4 ξεκινήσαμε με την ανάβαση στο Παλαμήδι και ακολούθησαν (εν τάχει) το Πολεμικό και Λαογραφικό Μουσείο, και στη συνέχεια το Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο παραμείναμε για περίπου μία ώρα. Το έκθεμα που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η «πανοπλία των Δενδρών», πανοπλία της Μυκηναϊκής εποχής (πανοπλία ολόκληρου του σώματος) από χάλκινες πλάκες που αποκαλύφθηκε στο χωριό Δενδρά κοντά στο Ναυπλιο. Η πανοπλία ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 1960 από Σουηδούς και Έλληνες αρχαιολόγους και αποτελεί το πιο παλιό δείγμα πανοπλίας από σφυρήλατο χαλκό, χρονολογούμενη στο τέλος του δέκατου πέμπτου αιώνα π.Χ. Ακολούθως περπατήσαμε ως τον Ναό του Αγ. Σπυρίδωνα, έξω απο τον οποίο δολοφονήθηκε ο Ι. Καποδίστριας, και ολοκληρώσαμε την περιοδεία μας στην πόλη με την επίσκεψή μας στο Μπούρτζι.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, είχαμε μια «έκπληξη» για τα παιδιά, την παρακολούθηση συναυλίας κλασικής μουσικής στο Βουλευτικό, τον χώρο δηλαδή που στεγάστηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων! Η συναυλία δόθηκε απο μία Ορχήστρα και χορωδία απο τη Νεβάδα των ΗΠΑ, που ήταν σε περιοδεία την Ελλάδα και -τύχη αγαθή- εμφανιζόταν στο Ναύπλιο εκείνο το βράδυ. Τα παιδιά παρακολούθησαν γοητευμένα, τόσο από τη μουσική όσο και τη μυσταγωγία του χώρου, και στο τέλος γνωρίστηκαν με τους μουσικούς και την κορυφαία βιολίστρια που έπαιξε με ένα Στραντιβάριους του 1720! Ως ευχαριστήριο για την μοναδική αυτή εμπειρία, τραγούδησαν ένα παραδοσιακό τραγούδι, γοητεύοντας με τη σειρά τους τους αμερικανούς μουσικούς. Η βραδιά μας τελείωσε με βόλτα στα γραφικά δρομάκια και παγωτό στο χέρι!
Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14/4 με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών (θολωτούς τάφους, ακρόπολη και μουσείο) και μια στάση στην Εθνική Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα. Επιστρέψαμε με τα παιδιά μας γεμάτα νέες εμπειρίες, έχοντας δει και γνωρίσει πολλά καινούρια πράγματα και χαρούμενα που όλα κύλισαν απρόσκοπτα. Η εξόρμησή μας αυτή αποδεικνύει ότι οι σχολικές εκδρομές μπορούν όντως να είναι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές, όταν προηγείται κατάλληλη προετοιμασία και μπαίνουν εξ αρχής σαφείς κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους τα παιδιά αποδέχονται και με ωριμότητα και συνέπεια τηρούν. Τα ευχαριστούμε και ευχόμαστε να κανουν πολλά και όμορφα ταξίδια στη ζωή τους!
Οι συνοδοί καθηγήτριες
Δρ Φανή Μπαλαμώτη
Μαρία Πουλιανίτη