Τραγούδι για τον Περιοδικό Πίνακα

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων Κέντρο Έρευνας Μουσείου Τσιτσάνη, στο πλαίσιο των ετήσιων εργασιών του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών που διοργανώθηκε από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών της ΔΔΕ Τρικάλων κ. Παπαθανασίου Χρήστο, το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων και συγκεκριμένα οι μαθητές του τμήματος Β1 Λυκείου παρουσίασαν το τραγούδι για τον Περιοδικό Πίνακα με την συνοδεία ορχήστρας στην οποία συμμετείχαν οι: Λάμπρος Λαμπρίδης (πιάνο), Γιώργος Βουτσάς (τρομπόνι), Αχιλλέας Λάμπας (ντραμς) και Αριστείδης Καλοπήτας (κιθάρα). Το τραγούδι ερμήνευσαν οι: Ήλια Αγορίτσα, Εβελίνα Βασιλείου, Δέσποινα Βράντζα, Χρυσόστομος Καντζούρας, Βασιλική Κλεισιάρη, Ηλιάνα Κυρίτση και Στεφανία Πλακιά. Η παρουσίαση της δράσης έγινε από τη μαθήτρια Βηθλεέμ Κακαρόντζα. Η δημιουργία του τραγουδιού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του άξονα «Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση» και του σχεδίου δράσης «Εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών και ενασχόληση με δράσεις πολιτιστικού, καλλιτεχνικού και επιστημονικού περιεχομένου».
Η σύνθεση των στίχων είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των μαθητών του τμήματος και η μελοποίηση έγινε από τον μαθητή Λάμπρο Λαμπρίδη. Τα παιδιά εργάστηκαν για την παραγωγή του τραγουδιού παράλληλα με το μάθημα της Χημείας και αποτέλεσε μια δημιουργική διέξοδο και μια καινοτόμο διδακτική πρακτική στην προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου. Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να δουλέψουν ομαδικά και να μοιραστούν ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές.
Η παρουσίαση του τραγουδιού συνάντησε τη θετική ανταπόκριση των παρευρισκομένων που επιβράβευσε την προσπάθεια των παιδιών. Οι μαθητές καταχειροκροτήθηκαν και απέδειξαν ακόμη μια φορά πως το Μουσικό Σχολείο μπορεί να συνδυάζει άψογα τη διδακτική πρακτική με την καλλιτεχνική δημιουργία.
Τον συντονισμό της δράσης είχαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Ζησοπούλου (ΠΕ04.02) και Νικόλαος Τσάτσας (ΠΕ79).
Μαρία Ζησοπούλου